Gluten’in Vücuttaki Etkileri

Gluten’in Vücuttaki Etkileri

MERVE ÇAPAŞ

Son zamanlarda besin intole­rans testlerinin de artmasıyla birlikte kilo almada yağ ve şeker kadar suç­lu görülen yeni bir öge daha bulun­du; Gluten. Marketlerde glutensiz un arayışında olanların, ‘Bende gaz şikâyetleri var, alerji testi yaptırdım, glutene alerjim varmış bundan son­ra glutensiz un, bisküvi, makarna yiyeceğim’ diyenlerin sayısının her geçen gün arttığını gözlemlemekte­yim.

Gluteni hayatından çıkaran ki­şilerin şişkinlik problemlerinde azal­ma olacağı doğru. Fakat önemli nokta, kişi acaba gluten içeren besinler sebebiyle mi yoksa bu besinlerin fazlaca ve düzensiz tüketilme­sinden mi şişkinlik problemleri yaşıyordu? Yani gluteni hayatımız­dan tamamen çıkarmamıza gerek var mı? Yoksa Gluten hayatımızda olsun fakat gluten içeren hamurlu tatlılar, ekmekler, makarnalar az mı tüketilsin? Buna karar verebil­mek önemli.

Gluten, buğday, arpa, çav­dar, yulaf gibi tahılların içinde bu­lunan ve tahılların içinde bulunma miktarı farklılaşabilen, tahılın kali­tesini artıran bir proteindir. Gluten, ekmeğin yapımında hamurun güçlü bir kompleks yapı ile mayalanmanın oluşumundan sorumludur. Kişinin gluteni parçalayamamasıyla ortaya çıkan kronik alerjiyle kendini göste­ren hastalığa Çölyak Hastalığı denir. Çölyak hastalarında karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, gaz şikâyetleri gibi belir­tiler ortaya çıkar. Bu hastalığın teşhis edilebilmesi için kan testleri ve son­rasında ince bağırsak biyopsisi ge­rekmektedir. Çölyak Hastalığı alerji testleri yöntemiyle teşhis edilemez. Glutenin zayıflamanıza engel oldu­ğu bu kadar basit bir test ile bulu­namayacağı gibi, glutensiz bir diyet ile zayıflanabileceğini düşünmemiz de uygun olmayacaktır. Gluten ha­yatınızdan çıktığında zayıflamanızın ana nedeni gluteni içeren kalori içeriği yüksek pasta, börek, tatlıların, ek­meği fazla yeme alışkanlığının haya­tınızdan çıkmış olmasıdır. Gluteni hayatınızdan çıkarmadan da fazladan yenilen bu yiyecekleri hayatınızdan çıkararak zayıflayabilirsiniz.

Yorum Yaz