BAL ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

BAL ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Bal bileşimi bakımından karbonhidrat oranı yüksek, enerji verici bir besin maddesidir. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde besleyici ve birçok hastalıklara karşı koruyucu hatta tedavi edici özellik gösteren balda tiamin, riboflavin, niasin pantotenik asit, C vitamini ve kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, potasyum, çinko, bakır, fosfor gibi mineraller bulunmaktadır. Hijyenik şartlarda elde edilmiş ve yüksek ısı işlemlerine ihtiyaç duymayacak şekilde işlenmiş olan bal, taze olarak yetişkinlikte 50-80 gram, çocuklukta ise 1g/kg tüketildiğinde yararlı etkilerini gösterecektir.

Bal alırken nelere dikkat etmeliyiz? Balın sahte olduğunu anlayabilir miyiz? Kokusu, tadı, aroması, akışkanlığı veya içinde hava kabarcıklarının bulunması ile balın sahte olup olmadığı anlaşılmaz. Sahtelik kriterleri olan ticari glukoz, nişasta ve mısır şurubunun bal içinde tespiti ancak laboratuvar şartlarında gerçekleştirilebilir. Güvenilir markalardan veya hijyenik olduğuna güvendiğiniz yerlerden bal almanız uygun olacaktır.

Bal alırken koyu renkli olanlar mı tercih edilmeli, açık renkli olanlar mı? Koyu renkli balların mineral içerikleri daha yüksektir. Kanser gibi hastalıklardan koruyan antioksidan özellikleri ve enfeksiyonlardan koruyan antibakteriyal özellikleri daha fazladır. Fakat dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır ki uzun süre, sıcak ısıda bekletmede balın rengini koyulaştırmış olabilir. Gerçek bal kristalleşir mi? Kristalizasyon, bal muhafazasında doğal bir süreçtir.Elde edilen nektara göre her bal kristalleşebilir. Özellikle 140C balın kristalleşmesine en uygun sıcaklıktır. Kristalleşen balınızı sıcak su dolu bir kabın içerisinde bir şişeyle ısıtılarak gerçekleştirilen ben mari yöntemiyle çözdürerek kullanabilirsiniz. Isı ile balın kalitesi bozulur mu? Isının balın besin değeri üzerine etkileri uzun süreli naruziyette açığa çıkar. Bal ateşle doğrudan temas etmeden ve sıcaklığı 450C’yi geçmeden, sıcak su içinde ısıtılabilir veya çay, süt gibi sıcak tüketilebilen içeceklerimize şeker yerine kullanılabilir. Bal nasıl muhafaza edilmelidir? Oda sıcaklığında (20- 220C), güneş ışığına maruz bırakılmadan ve metal olmayan ağzı kapaklı kaplarda muhafaza edilmelidir. Çiçek Balı, Çam Balı ve Anzer Balı arasında farklılık var mıdır? Çam balının kendine has bir kokusu vardır, rengi çiçek balına nazaran daha koyudur ve özel bir aromaya sahiptir. Daha az tatlıdır, boğazda yakıcı his bırakmaz ve geç kristalleşir, demir içeriği de çiçek balına nazaran daha yüksektir. Anzer balının yüksek askorbik asit içeriği (62.67 mg/g) vardır bu içerik bir kişinin neredeyse günlük ihtiyacını karşılayacak kadar yüksektir. Diğer ballarda bu miktar oratalama 2-2.5 mg/g civarındadır. Bu özelliği sayesinde özellikle sindirim sistemine olumlu etkileri olduğu belirtilmiştir.

Yorum Yaz