OBEZİTE OLMADAN ÖNLEM ALIN!

OBEZİTE OLMADAN ÖNLEM ALIN!

Çocuklarda ve gençlerde kilo sorunu ve şişmanlık giderek yaygınlaşıyor. Hem aileler hem de bizler bu konu karşısında oldukça endişeliyiz. Çünkü bu sorunun fark edilmemesi veya soruna karşı önlem alınmaması durumunda kronik hastalıklarda katlanarak artacaktır. Çocuklarımızı obeziteden korumak veya kurtarmak için neler yapabiliriz?

1) Çocuğunuzun öncelikle gelişimi kontrol edilmeli, eğer yaşıtlarına göre ağırlığı oldukça fazla boyu da yeterince uzun değilse çocuğunuzun diyet uygulaması gerekebilir. Fakat bu diyet kesinlikle hazır, bas- kı diyetlerden olmamalıdır. Gelişim durumundaki çocuğunuzun ihtiyaçları göz önüne alınarak çocuğunuza özel hazırlanmış olmalıdır.

2) Çocuğunuzla birlikte yemek yapabilirsiniz. Tabi öncelikle sizin sağlıklı pişirme tekniklerini biliyor olmanız gerekmektedir. Sizinle mutfakta hoş vakit geçirirken hangi yiyecekler sağlıklı, bu sağlıklı yiyecekler nasıl hazırlanmalı onu öğrenmiş olur.

3) ‘Senin az yemen gerekiyor!’ ‘Tabağına ne çok yemek almışsın!’ gibi cümleleri unutun. Bu cümleler yemek vakitlerinin çocuğunuz için bir eziyet zamanına dönüşmesine neden olur. Birlikte masaya oturup, sağlıkla ilgili hoş sohbetler ediyor olmanız onu güdüleyecektir.

4) Çocuğunuza lokmalarını iyice ve uzun süre çiğnemesini, yavaş yavaş yemesini öğretiyorken, kendiniz yemeği hızla yiyip bitirmekten kaçının. İyi örnek olun.

5) Sabotajcı besinleri masum hale getirin. Çocuğunuz kek, börek yemek istiyorsa, bu yiyecekleri daha masum hale getirmenin bir yolunu bulun. Örneğin kekin şekerini daha az koyarak kuru meyvelerle tatlandırma yoluna gidin, böreğinizi patatesli olarak hazırlamak yerine ıspanaklı, peynirli hazırlayın ve kızartılmayan fırında yağlı kağıt ile pişirebileceğiniz böreklerden tercih edin.

6) Yemek porsiyonlarını küçültün veya büyük porsiyonların yarısından çoğunu sebzelerin oluşturmasını sağlayın.

7) Fast food yiyecekleri sınırlandırın; fakat bunu bir ödül gibi göstermeyin. Haftada 1, ayda 2 gün gibi aralıklarla fast food yiyeceklere izin verin ve yanında ayran ve salata söylemeyi de ihmal etmeyin.

8) Bütün aile bireylerinin katıldığı bir fiziksel aktivite ve egzersiz düzenleyin. Örneğin ona saatlerce yürüyüş bandında yürümesi gerektiği konusunda ısrar etmek yerine hep birlikte yüzün, dans edin veya basketbol oynayın. Bu sizin için uygun değilse spor kulübüne yazılmasını sağlayarak arkadaşları ile birlikte spor yapmasına destek olun.

 9) Doktorunuz önermeden kesinlikle herhangi bir zayıflama ilacı veya bitkisel ürün kullanmasına izin vermeyin.

10) Çocuklar atıştırmayı severler. Atıştırmalarını yasaklamayın ama sağlıklı hale getirin. Örneğin yağlı ve tuzlu cipsler yerine evde fırında hazırladığınız baharatlı sebze çubuklarını, dondurma yerine muz/çilek üzerine süzme yoğurt ile hazırladığınız meyve buzu verebilirsiniz.

11) Su içme alışkanlığı kazandırın. Evde hazır şekerli içecekler yerine su, ayran, taze sıkılmış meyve suyu bulundurursanız ve suyun önemini çocuğunuza anlatırsanız, çocuk susuzluğunu sağlıklı içeceklerle giderecektir.

 12) Çocuğunuza hangi besin sağlıklı hangi besin sağlıksız, bunu öğretin. Hangi besinde kaç kalori olduğuyla ilgili yorumlarınızla çocuğunuzu bunaltmayın.

13) Çocuğunuza az yemek almayı ve tabağında bırakmamayı öğretin. Eğer ki bu miktar yeterli gelmezse yeniden alabileceğini de ekleyin. Fakat sizinle aynı miktarda koyduğunuz tabağı çocuğunuzun bitirmesini ondan istemeyin.

14) Çocuğunuzda beslenme bilinci oluşturun. Markete gittiğinde aldığı yiyeceklerin üzerindeki etikette bulunan son kullanma tarihi ve besin içeriklerini okumayı öğretin.

15) Çocuğunuza yemek bitiminde pasta, çikolata, tatlı sözü vermeyin. Onun için ara öğün olarak yiyebileceği değişik meyvelerle hazırlanmış mini bir meyve sepeti hazırlayabilirsiniz. Unutmayın! Çocuklarımızın geleceklerini bizler kuruyoruz. Onların ileriki hayatlarında sağlıklı birer yetişkin olmaları için tüm aile bireyleri olarak evinizde sağlıklı beslenin, hareket edin.

Yorum Yaz