Yaşlılarımızın Beslenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar:

Yaşlılarımızın Beslenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar:

‘Benjamin Button’un Tuhaf Hikayesi’ni izleyenler veya Can Yücel’in ‘Hayatı Tersten Yaşamak’ isimli şiirini okuyanlar yaşlandıkça gençleşmenin ne keyifli bir durum olacağını daha iyi hayal edebilirler. Düşünsenize en güçsüz günleriniz hayata ilk merhaba dediğiniz zamanlarda kaldı. Günler geçtikçe kaslarınız güçleniyor, formunuzu kazanıyorsunuz. Kendinize daha iyi bakıyor ve kendinizde çalışma gücü buluyorsunuz. Sonra onu da bırakıyorsunuz ve anne babanızı peşinizden koşturuyorsunuz. En hareketli afacan halleriniz ömrünüzün bitmesine yakın zamanlarınız oluyor. Yalnızlık yok korku yok hasret yok hiçbir dönemde ilk doğduğunuzda çocuklar ve torunlar var hayatınızda ön planda, gittikçe arkadaşlarınıza daha fazla zaman ayırmaya başlıyorsunuz. Her geçen gün daha lezzetli yemekler yiyorsunuz, herhangi bir hastalığınız varsa da gençleştikçe onlar da kalmıyor. Belki böylesine tersten yaşayamayacaksınız hayatı, belki hayatın başlama ve bitiş noktalarının yerini değiştiremeyeceksiniz ama öyle bir hayat sürün ki her anının tadını alabilecek kadar sağlıklı ve formda olun.

Yaşlılarımızın Beslenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar:

• Öğün sayısı artırılmalıdır, sık öğünler yapılması kendini çok yormadan yemesine yardımcı olur.

• Sabah kahvaltısı kesinlikle yapılmalı ve kahvaltıda süt, peynir, yumurta gibi protein kaynaklarına yer verilmelidir.

• Haftada 2-3 kez balık tüketilmelidir.

• Kan şekerini hemen yükselten şeker, şekerli ve hamurlu besinler yerine muhallebi ve sütlaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

• Haşlanmış, ızgara veya fırında pişirilmiş et ürünleri tercih edilmelidir, diş problemi olabileceği düşünülerek büyük parça et yemekleri yerine köfte, sote gibi parçalanmış etlerden oluşan menüler tercih edilmelidir.

• Her gün 5-7 porsiyon meyvesebze tüketilmelidir. Yemekte güçlük çekecekse sıkma meyve suyu, püre veya komposto yapılabilir.

• Sebzeler ile et/tavuk ile lezzetlendirilmiş çorbalar yaşlılar için besleyici ve kolay tüketilebilen seçenekler olacaktır.

• Yetersiz beslenme ve malnutrisyon yaşlılıkta çok görülmektedir. Bunun önüne geçebilmek için ara ara boy kilo ölçümü uygun olacaktır.

• Su içmeyi unutabilirler fakat su onlar için hayati önem taşır bu sebeple su tüketimini artırabilmek için görünebilir bir yerde bardakla su bulunmalıdır.

*****

Yaş da sevgi gibidir, saklanamaz. Yaşlılarınızdan sevginizi saklamayın. Geleceğinizin aynaları olan yaşlılarımıza daha çok vakit ayırın onların beslenmelerini ihmal etmeyin.

Yorum Yaz