KALP VE DAMAR SAĞLIĞINA DİKKAT!

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINA DİKKAT!

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp ve damar hastalıklarının görülme sıklığı ve buna bağlı ölümler artış göstermektedir. Kalp ve damar hastalıklarının nedenleri arasında genetik yatkınlık, sigara içimi, yüksek kan basıncı, şişmanlık ve yüksek kan kolesterol düzeyi en önemli olanlarıdır. Kan kolesterol düzeyi de yüksek oranda diyetin içeriğinden etkilenmektedir. Yumurta beslenmemizde diyet kolesterolünün zengin kaynağıdır. Bir adet büyük yumurta 213 mg kolesterol içermektedir. Klinik çalışmalarda, diyetin kolesterol içeriğinin kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin kanda artışına neden olacağı bildirilmiştir. Fakat aynı çalışmalarda iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterol artışının da beraberinde gelmesi sebebiyle kalp sağlığı açısından bir risk oluşturmayacağı gösterilmiştir. Ayrıca sağlıklı beslenme ilkeleri çerçevesinde diyetle günlük 300 mg’a kadar koleterol alımı önerilmektedir. Bazı beslenme rehberlerinde doymuş yağ içeriği ve kolesterolü yüksek olan diğer besinler arasında yumurtanın da kısıtlanması önerilmektedir. Ancak yumurta besin ögesi içeriği yüksek bir besindir. Ucuzdur, iyi kalite protein kaynağıdır, enerji içeriği düşüktür, C vitamini haricinde bütün vitaminler ve minerallerin kaynağıdır. Yapısında doğal olarak D vitamini oluşmuş tek besinimizdir. Ayrıca yumurta içeren bir kahvaltı iştahı artırıcı bir hormon olan grelinin azalmasıyla ilişkili bulunmuştur. Yani kahvaltısında yumurtaya yer veren insanların sonraki öğünlerde daha az besin aldıkları gözlenmiştir, bu da kilo kontrolünü sağlamada yardımcı olmaktadır. Böylece kalp hastalığı ile ilgili diğer bir parametre olan şişmanlık riskinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır. Yumurtanın tüketilmesini veya kısıtlanmasını amaçlayan diyet önerileri tüm bireyleri kapsayacak şekilde genelleştirilmiş olmamalıdır.

Sağlıklı nüfusta kolesterol alımını artırarak yumurtanın sağlıklı etkilerinden faydalanmaya ihtiyaç vardır. Amerikan Kalp Derneği artık yumurta tüketimini sınırlamak yerine sağlıkla ilişkili iyi yeme uygulamalarının benimsenmesini tavsiye etmektedir.

Kalp-Damar Sağlığını Korumak İçin

✔ Besin çeşitliliğinin sağlanması

✔ İdeal vücut ağırlığının korunması

✔ Doymuş yağlar dediğimiz katı yağların diyette azaltılması

✔ Fast food yiyeceklerde yüksek oranda bulunan trans yağların azaltılması

✔ Sebze ve meyve tüketiminin artırılması

✔ Tuz tüketiminin azaltılması

✔ Fiziksel aktivitenin artırılması önerilerimiz arasındadır. Bireyin kolesterol metabolizması bozukluğu yoksa yeterli ve dengeli olarak bütün besin gruplarından tüketiyorsa, kilo problemi yoksa sigara içmiyor ve spor yapıyorsa yumurtanın yüksek kolesterol içeriğinden endişe etmesine gerek yoktur. Ancak diyabetikler ve kardiyovasküler riski olanların yumurtayı gün aşırı tüketerek kolesterol alımını sınırlamaları gerekmektedir.

Yorum Yaz