MİDE YANMASINA DİKKAT!

MİDE YANMASINA DİKKAT!

‘Bütün gün halsizim, yorgunum, dikkatimi toplayamıyorum, her şeyi unutuyorum akşama doğru başım dönüyor, tahammül edilemeyecek bir baş ağrısı başlıyor, çok sinirli oluyorum, iftardan sonra da hemen uyumak istiyorum.’ diyenlerden misiniz? Yoksa ‘Karnımda sürekli bir şişlik hissediyorum, hiçbir yere sığınamıyorum, geceleri midemde bir yanma oluyor, bazen de ekşime hissediyorum ve ağzımda acı bir tat oluyor, nefes alamıyorum, göğsüm sıkışıyor. Kaç gündür bir peklik de var biraz da o rahatsız ediyor.’ diyenlerden mi? Belki de aslında her ikisi de sizsiniz. Bu sinyallere önem verin. Aslında bu bahsettiğimiz bütün şikâyetler vücudunuzun sizlere ‘Beslenmene Dikkat Etmelisin!’ uyarısı. Bu uyarılara kulak verenlere özel tüyolar…

KABIZLIĞI OLANLAR

✎… Hareketsizlik, uzun süre açlığın ardından yapılan yemek seçimleri ve susuzluk gibi durumlardan etkilenen mide-bağırsak sisteminize yardımcı olmak için posa içeriği yüksek sebze, meyve, tahıllı ekmek ve kuru baklagillerin sahur veya iftarda tüketimini artırmalısınız. Posa tüketimini artırmak için; Haftada en az 1-2 kez kuru baklagil yemeklerinden tüketmeyi deneyin. Ekmeğe alternatif olarak tam buğday ilaveli tahıl gevrekleri, yulaf ezmesi gibi seçimleri kullanın. Meyve ve sebzelerin kabuklarıyla yenebilenlerini soymadan tüketin. Çorbalarınıza yulaf veya buğday kepeği ilave edin.

✎… Yemekleri küçük lokmalar halinde, iyi çiğneyerek ve yavaş yiyin.

✎… Yemek sonrası kısa yürüyüş yapın.

✎… Uyku öncesi kafeinli içecekler tüketmeyin.

✎… Sıvı alımının günlük 2,5- 3 litre olmasına özen gösterin.

✎… Kabızlığınız olduğunda sahura uyanınca 1 bardak oda sıcaklığında su ve 1-2 adet kuru kayısı/erik tüketin. Hatta kayısı veya erik kompostosu tüketerek hem sıvı alımınızı hem de posa alımınızı dengeleyin.

✎… Dereotu, kimyon, maydanoz, rezene, tarhun, tarçın, zencefil, kakule gibi bitki ve baharatları kullanmayı deneyebilirsiniz.

GAZ PROBLEMİ OLANLAR

✎… Kuru baklagilleri hazırlarken akşamdan suyla ıslatın. Ancak pişirirken bu ıslatılan suyu değiştirin. ✎… Kuru baklagillerin pişme zamanını iyi ayarlayın.

✎… Konserve edilmiş kuru baklagillerin suyunu dökün ve temiz suyla yıkayıp pişirin.

✎… Laktoz intoleransınız varsa süt ve ürünleri gaz ve şişkinlik yapabilir. Bu durumda sütü ‘laktozsuz‘ tercih etmek veya yerine yoğurt ve sert peynir tüketmek alternatif olabilir.

✎… Yemeklerden sonra bir fincan rezene ve anason çayı içmek de sindirimi rahatlatıp gaz şikayetlerini azaltmaya yardımcı olabilir.

MİDE YANMASI VE REFLÜSÜ OLANLAR

✎… Hızlı yeme alışkanlıklarından uzaklaşmalı ve porsiyonları küçük tutmalısınız.

✎… Besinlerin çok sıcak servis edilmemesi de diğer önemli kuraldır. Kahvaltılıklardan sonra servis edilen sıcacık çorbalar mide rahatsızlığına neden olabilir, gaz yapıcı etki gösterebilir.

✎… Mide bulantısı, kusma, midede yanma ve reflü gibi durumlarda sindirim sistemini uyaran baharatlı ve yağlı besinlerden uzak durmak gerekir.

 ✎… Domates sosu ve limon, portakal, greyfurt gibi turunçgiller asidiktir. Özellikle reflü hassasiyetiniz varsa hemen şikayetleriniz artar. Az tüketmelisiniz.

✎… Kızartma tüketmemek konusunda daha dikkatli olmalısınız.

✎… Özellikle mayalı besinlerden (hamur işlerinden), aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden, şerbetli tatlılardan çok tuzlu veya baharatlı yemeklerden, sucuk, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünlerinden, bal/kaymaktan ve gazlı içeceklerden uzak durulması, gece oluşabilecek hazımsızlıklardan, mide yanmalarından, reflüden ayrıca kilo alma problemlerinden koruyacaktır.

Yorum Yaz