AMELDE DEVAMLILIK

AMELDE DEVAMLILIK

KÖŞE YAZISI

FAHRİ TOKAY

İslam her konuda olduğu gibi ibadette de itidali tavsiye eder. İşlerin en hayırlısı, itidal üzere olanıdır. İfrat ve terfide düşmeden itidal üzere olup orta yolu takip ederek ömür boyu gücümüzün yettiği nispette kulluk vazifemize devam etmek kulluk görevimizdir.

Kulun takatinin üstünde bir kulluk vazifesi istenmiyor. Az da olsa devamlı olan kulluk görevi Allah indinde daha makbul ve daha değerlidir. Bu hususta Peygamber (sav) “Amellerin Allah katında en sevimli olanı az da olsa devamlı olanıdır.”Buhari buyurmaktadır.

Bu hadis-i şerif bize şu hususu hatırlatıyor. Kişiye usanma verecek, dinin emirlerini yerine getirirken karışıklığa sebep olacak, tabii ihtiyaçların karşılanmasında gerekli olan faaliyetleri engelleyecek davranışlar tasvip edilmemiştir. “Sana yakîn (ölüm) gelinceye kadar rabbine ibadete devam et.” (2) ayetinde belirtildiği gibi kullukta devamlılık esastır.

Fizik bünyemizin hava, gıda ve suya devamlı ihtiyacı olduğu bir gerçektir. Ruhumuzun da zinde olması için Allah’a karşı kulluk görevimizde kusur etmeden devamlı olması esastır. Allah kulunun takatine göre kulluk görevini yerine getirmesini murat ediyor. Fakat bu vazifede inkıtaa ve terk kulluk görevini suistimal etmektir. 

Yorum Yaz