Trump, ara seçimlerdeki mağlubiyetin İran savaşıyla bağlantılı olduğunu kabul etti
ABD Başkanı Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti’nin ABD’de düzenlenen ara seçimlerde yaşadığı yenilginin İran savaşıyla bağlantılı olup olmadığına ilişkin soruya cevabında, "Büyük ölçüde doğru, çünkü savaş kısa vadede benzin fiyatlarını biraz yükseltti. Ancak bunu bir daha yapmam gerekseydi tekrar yapardım. Savaşın bunu etkileyeceğini biliyordum" dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, ABD Kongresi’nin üyelerinin belirlendiği ara seçimlerde Cumhuriyetçi Parti’nin yaşadığı yenilginin ardından Beyaz Saray’da basın mensuplarının sorularını cevapladı. Beyaz Saray’da inşası devam eden balo salonunun şantiyesinde konuşan Trump, Cumhuriyetçilerin seçimlerdeki kaybının İran savaşıyla bağlantılı olup olmadığına ilişkin soruya, "Büyük ölçüde doğru, çünkü savaş kısa vadede benzin fiyatlarını biraz yükseltti. Ancak bunu bir daha yapmam gerekseydi tekrar yapardım çünkü uzun vadede İran’ın nükleer silaha sahip olmasına izin veremezsiniz" cevabını verdi.
İran’la savaşın Cumhuriyetçilerin seçim yenilgisine değip değmediğine ilişkin soruyu da yanıtlayan Trump, "Evet, başka bir seçeneğiniz yok. Petrol fiyatlarının daha da yükseleceği düşüncesiyle hareket ediyordum. Seçiminiz olmuyor, bir şey yapmanız gerekiyor. İran’ın nükleer silah sahibi olmasına izin veremezsiniz" dedi.
"Savaşın bunu etkileyeceğini biliyordum"
Ara seçim sonuçlarının İran’la yürütülen savaştan etkileneceğinin önceden farkında olduğunu belirten Trump, "Savaşın bunu etkileyeceğini biliyordum" ifadelerini kullandı. Hürmüz Boğazı’ndaki son duruma ilişkin değerlendirmede de bulunan Trump, bölgede petrol akışının yeniden büyük ölçüde sağlandığını savunarak, "İlgilenmek zorunda olduğumuz ve ilgilenmeye devam ettiğimiz İran meselesinde, Hürmüz Boğazı’ndan şimdi muazzam miktarda petrol akıyor. Başlangıçta hiç yoktu" diye konuştu.
"Savaş ne zaman istersem o zaman sona erecek"
İran’daki savaşın ne zaman sona ereceğine ilişkin soruya ise Trump, "Ne zaman istersem o zaman" cevabını verdi. Bir gazetecinin, ara seçimlerin ardından İran’la savaşın derhal sona ereceğini söylediğini hatırlatması üzerine Trump, "Öyle bir şey söylemedim" ifadelerini kullandı.
Trump ayrıca, ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth’in görevden alınarak yerine başka bir ismin getirilmesini düşünüp düşünmediğine ilişkin soruya, "Hayır, çok iyi bir iş çıkardığını düşünüyorum" yanıtını verdi. Hegseth’in senatör olarak da "çok popüler" olabileceğini belirten Trump, savunma bakanını görevden almaya yönelik herhangi bir düşüncesinin bulunmadığını ifade etti.
"Muhtemelen Demokratlarla iyi geçineceğim"
Seçim yenilgisinin ardından Kongre’deki Demokratlarla birlikte çalışıp çalışmayacağına ilişkin soruyu da cevaplayan Trump, iş birliğine açık olduğu mesajını verdi. Trump, "Yıkıcı olmak istemezlerse muhtemelen Demokratlarla iyi geçineceğim. Sonuçta yaptıkları şeyleri sevmezsek veto yetkim var. Halihazırda beni aradılar, bazı konularda konuşmak istiyorlar. Bu iyi bir durum" dedi.
Cumhuriyetçilerin seçim yenilgisinden Cumhuriyetçi parti adaylarını sorumlu tutan Trump, kendi düzenlediği mitinglerde yoğun destek gördüğünü ancak bu desteğin parti adaylarına yansımadığını savundu. Trump, "O sevgi aktarılamadı. O mitinglerde öyle bir sevgi vardı ki, inanılmazdı. O sevgiyi adaylara aktaramadık" değerlendirmesinde bulundu.
Ara seçimlerin ardından Demokratların kendisini azletme girişiminde bulunmasından endişe duyup duymadığı sorulan Trump, bu yönde bir korkusu olmadığını söyledi. Trump, "Hayır, ufacık bile bir korkum yok. Bunun Demokrat Parti’yi ortadan kaldıracağını düşünüyorum. Beni hangi nedenle azledecekler, başarılı bir ülkem olması nedeniyle mi?" ifadelerini kullandı.