Çok yüzlüler çıktı ortaya

Çok yüzlüler çıktı ortaya

KÖŞE YAZISI

FAHRİ TOKAY

Merhum Mehmet Akif karakteri bozuk insanlar hakkında “İkiyüzlüleri arıyorum. Meğer onlar ne iyi insanlarmış.” Akif’in karakterini çok iyi bilenler bu sözüne şaşırarak sormuşlar. O da: “Efendim şimdi çok yüzlüler çıktı ortaya. Onlara bakınca ikiyüzlüleri çırayla aramaya başladım. İkiyüzlüleri hiç olmazsa anlamak ve şerlerinden korunmak mümkündü. Ama çok yüzlüleri (yüzsüzleri) ne anlamak ne de şerrinden korunmak mümkün değildir.”  Demiştir

Ayet-i Kerimede “Sadakalarını kendilerini Allah yoluna adayıp yeryüzünde dolaşamayanlara, hayâlarından dolayı kendilerini tanımayanların zengin saydıkları yoksullara verin. Onları yüzlerinden tanırsın. İnsanlardan yüzsüzlük ederek bir şey istemezler. Sarf ettiğiniz iyi bir şeyi Allah şüphesiz bilir.” Bakara, 273

Yüzsüz insanların özelliğini ifade eden pek çok söz vardır. “Utanmaz yüz tükenmez söz” bunlardan biridir. Mevlana “Kabiliyetsiz olmak bir kusur değildir. Ama karaktersiz olmak çok büyük bir kusurdur.” “Dilini terbiye etmeden önce yüreğini terbiye et. Çünkü söz yürekten gelir, dilden çıkar.” Demiştir.

İnsan irade sahibidir. Yani serbest davranma kabiliyeti kendisine verilmiştir. Bu irade onu, kulluk çizgisinden uzaklaştıracak, hak hukuk kurallarını çiğneyecek başkalarının huzurunu kaçıracak ve nefretini celp edecek davranışlara girmez. Ona bu istikameti ve irade terbiyesini veren imanıdır. Bu bakımdan “kork Allah’dan korkmayandan” denilmiştir. “Müminin ferasetinden sakının. Zira hiç şüphe yok ki o Aziz ve Celil olan Allah’ın nuru ile bakar.” Fasık ve kalbi günah ve isyan ile kirlenmiş kimseler bulundukları ortamda yüzsüzlüğün temsilcileridir.

“Cahil cesur olur” sözü meşhurdur. Bu cesurluk yiğitlik ölçüsü değildir. Bilmediği sahada serbestçe söz etmesidir.  Bu da insanı yüzsüz eder ve hiçbir kınayanın kınamasından da çekinmez. Yüzsüzlerin en belirgin özellikleri, dönek olmalarıdır. Yalanlarını yüzüne vursanız da yüzleri kızarmaz. Asalaktırlar yüz buldukları yerden ayrılmazlar.

Sıkıntı zamanında yanından kaçanlar, iyi gününde dost olarak yanına sokulanların sergiledikleri hali yüzsüzlük olarak vasıflandırmak yanlış olmasa gerek. “Nerede beleş oraya yerleş” deyimi bu tipleri tarif etmektedir. İnsanların yüzüne nasıl bakarım düşüncesini aklından geçirmeyen insanların yaptıkları şeylerin hepsi.

İnsanlar yanında başı dik, Allah huzurunda yüzü ak, gönlü ferah olarak hesabını veren, iki cihanda da yüzleri ağaran bahtiyar olanlardan eylesin.  

Yorum Yaz