Bir hedefi olmalı insanın

Bir hedefi olmalı insanın

KÖŞE YAZISI

FAHRİ TOKAY

Başarmaya odaklanan kişinin bir hedefi vardır. Başarıya ulaşılınca diğer hedefler devreye girer. Bu kendine olan güvenini ve mutluluğunu artırır. Bahane icat edenlerin sonu başarısızlıktır.   Başarısız olanlar şahsiyet yönünden de silik olan kimselerdir.

Bütün kalkınma hareketleri, yoksulluk ve darlıktan doğmuştur. Milletlerin duraklama ve gerileme hareketleri ise refahın doruk noktasına varmasından sonra kendini göstermiştir. İnsanlık tarihinde refahın artması fert ve toplumda dinamizmin sönmesine sebep olmuştur. Kur’anda helak oldukları bildirilen milletlerin, kedilerine sunulan bolluktan şımardıkları, zevk ü sefaya daldıkları, yaratılışın gereği kulluğu yapmadıkları neticede acı akıbetin başlarına geldiği bildirilmektedir.

Allah bu âlemde her şeyi bir sebebe bağlamıştır. Kulun vazifesi sebeplere başvurmaktır. Bunun için üzerine düşen çalışmayı eksiksiz yapmaktır. Bu da insanı başarıya götürür. Yani başarı tesadüflerle elde edilemeyeceğini bilmek gerekiyor.

Allah’a dayan sa’ye sarıl, hikmete râm ol

Yol varsa budur, bilmiyorum başka çıkar yol.

Başarıya odaklanan kimsenin hakka, hakikate, halka hizmet etme inancıyla dolu olmalı. Zamanın ve ömrün kıymetini bilmeli. Her anı hazinelerden daha kıymetli olan zamanı boşa harcamamalı. “Azmin elinden bir şey kurtulmaz.” Sözünde belirtildiği gibi kararlı, sabırlı ve azimli olmalı. Yaptığı işin ehli olmalı. Bilenlere danışmasını bilmeli. Fedakâr olmalı. Dürüst ve iyi niyet sahibi olmalı. Kendine güveni tam olmalı. Geniş ufuklu olmalı. Aynı zamanda riski de göze almasını bilmelidir. İnsanlığa hizmeti ideal edinmeli.

Başarının önündeki en büyük engel tembelliktir. İslam’da tevekkül vacip, tembellik ise haramdır. Hayatı anlamsızlaştıran tembellikten nefsi kurtarmak gerekir. Sağlam İslam bilgisinden mahrum olanlar tevekkülü tembellikle aynı sıraya kor. Oysa tevekkül, kişinin kapasitesi dâhilinde bütün çalışmaları yapıp neticesi hakkında hayırlı ve bereketli olmasını Allah’dan beklemektir.

Başarı yolunda engel olan diğer unsurlar ise, kararsızlık, bilgisizlik, iradesizliktir ciddiyetsizliktir. Allah’a dayanma ve güvenme tam olmalıdır. Çünkü O, “Hayrünnâsirîn”dir. Yani yardım edenlerin en hayırlısıdır. “İnanıyorsanız üstün geleceksiniz” sözü debaşarıya koşanların parolası olmalıdır.

Yorum Yaz