OOLONG ÇAYI

OOLONG ÇAYI

Camellia Sinensis ailesine mensup olan oolong çayı, Çin’ce de siyah ejder anlamına gelen oolongdan ismini alır. ‘Wu Long’ veya ‘Brown Tea’ olarak da bilinir. Taiwan’da yoğun üretimivardır. Çin’in güneyinde ve güneydoğu Asya’da oldukça popülerdir. Dünya çapında üretilen çayın; %76’sını siyah çay, %22’sini yeşil çay ve %2’sini oolong çay oluşturmaktadır. Siyah çay, Yeşil çay ve Oolong çayı arasındaki fark üretim aşamalarının farklı olmasından kaynaklanmaktadır. Siyah çay soldurma, kıvırma, enzimatik oksidasyon ve kurutma işlemlerinden geçerken, Yeşil çay yüksek sıcaklık ve buharla şok soldurma, kıvırma ve kurutma aşamalarını takip eder, Oolong çayı ise hafif kıvırma, enzimatik oksidasyon ve kurutma sonrasında elde edilir. Sağlık için faydalı etkileri oluşturabilmesinde çayın etkin olmasını sağlayan madde flavanoidleri dir. Bu flavanoid dediğimiz içerik bir çay da ne kadar fazla ise o çayın şeker hastalığı, kolesterol, kanser gibi hastalıklara karşı koruyucu etkisi o kadar yüksektir. Bu üç çayın flavanoid içeriği değerlendirildiğinde siyah çayda %3-10, oolong çayında %8- 20, yeşil çayda ise %30-42 oranında flavanoid bulunur.

 Sağlık Üzerine Etkileri

✎…Yüksek antioksidan aktiviteye sahip olan çay LDL ( kötü huylu kolesterol ) kolesterolün oksidasyonunu geciktirerek kanda miktarının azalmasını sağlamaktadır. Bu durum göz önüne alındığında çayın kalp hastalıklarının oluşma riskini de azalttığı gözden kaçırılmamalıdır .

✎…Siyah çayın aksine yarı fermente – hatta bazı çeşitlerinde bu oran daha da düşük- olmasıyla antioksidan seviyesi daha yüksek ve tanen miktarı daha azdır. Tanen miktarının az olması demir emilimini daha az etkileyeceğinden kahvaltılarda yumurtanın yanında tüketilebilir.

✎…Kafein içeriği siyah çaya oranla daha düşüktür. Kafein içeriği sayesinde geçici bir süre iştahınızı kesmeye yardımcı olur .

✎…Kahveye kıyasla çaydaki poliflavanoller kafeinin emilimini yavaşlattığı için kafeinin etkisi kahve tüketimindeki kadar hızlı ve çabuk geçici değildir. Böylece daha canlandırıcı bir içecek olarak kabul edilir.

 ✎…Siyah çay kadar sert olmaz ve yeşil çayın ağzınızda bıraktığı otsu tat yerine hafif tatlı bir aroma kalır.

✎…Sindirime yardımcıdır. İçerdiği flavanoller ve oksidayon sayesinde oluşan sekonder fenolik maddeler sayesinde antioksidan özelliğie sahiptir ve böylece yaşlanmayı geciktirir.Kalp-damar sağlığı üzerine iyi etkileri bilinir. Pankreasın beta hücrelerini zarardan koruyarak insülinin etkisini arttırır .

✎…İçerdiği kafein sayesinde antibakteriyal olarak koruyucu özelliği vardır.

Yorum Yaz