DPÜ’de Türk-Yunan ilişkileri konuşuldu

DPÜ’de Türk-Yunan ilişkileri konuşuldu

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) tarafından düzenlenen Prof. Dr. Enis Tulça’nın konuşmacı olarak katıldığı “Türk-Yunan İlişkilerinde Pozitif Gündemin Ufku” başlıklı konferans gerçekleştirildi.

Fen Edebiyat Fakültesi Germiyanoğlu Yakup Bey Konferans Salonu’nda Siyasal Düşünceler Topluluğu tarafından gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rahmi Kasımoğulları, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, “Türk Yunan ilişkilerinde pozitif gündemin masada olduğu bir gün. Biz bu topraklarda Yunan ordusunu mağlup ettik. Türk tarihinin en önemli zaferlerinden birini burada kazandık. Biz sadece Yunan ordusuyla savaşmadık, Amerikan ve İngiliz ordusuyla da savaştık. Bölgede sulh arayan bir siyasete sahibiz. Biz bu coğrafyada yaşayacağız. Etrafımızdaki ülkelerle ve tüm ülkelerle barış içerisinde olmalıyız. Konferansın verimli geçmesini diliyorum” dedi.

“İki ülke arasında ilişkiler 1955’lere kadar dostane şekildeydi”

Konferansta yaptığı konuşmada 1955’lere kadar Türkiye ve Yunanistan arasında dostane ilişkiler devam ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Enis Tulça, “İki ülke arasındaki dostluk Fransa ve Almanya arasında o dönemde yaşanan anlaşmazlıkların çözümü için bile bir örnek oluşturmuştur. 1955 sonrası iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulması, Yunanistan’daki politika değişikliği sebebiyle olmuştur. Bu politika değişiklikleriyle beraber iki ülke arasında Kıbrıs ve Ege’de sorunlar yaşanmıştır. Yunanistan’ın farklı zamanlarda, farklı uluslararası konjonktürde Batı’nın desteğini alarak Türkiye’ye yönelik olumsuz tutum sergilemiştir. Son yıllarda ise Yunanistan’ın özellikle silahlanmaya yaptığı harcamalarda Amerika Birleşik Devletlerinin rolü çok büyüktür. Türk-Yunan ilişkilerinde son 40 yılında Ege ve Kıbrıs sorunları ön plana çıkmaktadır. Atatürk-Venizelos döneminde yakalanan dostluk havasına benzer bir ortamın 1999 yılında yakalanmış ancak bu iyimser süreç de 2002 yılı itibarıyla değişmiştir. Atatürk döneminde başlayan ve ardından İnönü döneminde de devam eden Türk-Yunan yakınlaşmasında iki ülke diplomatları çok önemlidir. İkinci Dünya Savaşı sırasında Kurtuluş gemisiyle Türkiye’den Yunanistan’a yardım gönderilmiştir. Bahse konu yıllarda Türkiye ve Yunanistan ilişkilerindeki dostluk sürecinin önemli bir örneğini teşkil etmektedir. İki ülke arasındaki ilişkilerin diplomasi ve doğru politikalar yoluyla daha iyiye gidebileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Etkinliğin sonunda Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Prof. Dr. Enis Tulça’ya hediye takdiminde bulundu.

Yorum Yaz