Badem ağaçları yalancı bahara aldandı

Badem ağaçları yalancı bahara aldandı

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde oluşan güzel havaya aldanan badem ağaçları çiçek açıp beyaza büründü. Hafta sonu kırsal mahallelerde etkili olan kar yağışı, çiçek açan ağaçları don vurma riskiyle karşı karşıya bıraktı.

Gazipaşa’da son birkaç haftada etkili güneşli ve ılıman hava şartları badem, erik, kayısı ve şeftali gibi ağaçları aldattı. İlçeye bağlı Zeytinada, Güneyköy, Göçük, Kırahmetler ve Muzkent mahallelerinde bulunan badem ağaçları yalancı bahara aldanarak çiçek açıp beyaza büründü. Normal şartlarda mart ayında meyve çiçek veren ağaçlar, görenleri şaşırttı. Kış ortasında açan çiçekler badem, kayısı gibi ağaçlarda don tehlikesini beraberinde getirdi. Öte yandan, ilçede birkaç gündür etkisini sürdüren kuru ve soğuk hava, kırsal kesimlerde yerini kar yağışına bıraktı. Ortaya çıkan durum, badem, erik, kayısı ve şeftali üreticilerini tedirgin etti.

Çiçekler don riskiyle karşı karşıya

Kış ortasında açan çiçeklerin don riskiyle karşı karşıya kaldığını belirten Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çelik, badem ağaçlarının en zayıf noktasının, sıcak havaya çabuk aldanmaları olduğunu dile getirdi. Muhtemel bir don olayında çiçeklerin dökülme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Çelik, “İlçemizde birkaç gündür soğuk hava etkili. İlçemizin yüksek kesimlerinde bulunan mahallelerimizde kar yağışı etkili oldu. Güneşle birlikte erken uyanan badem çiçekleri, don riski ile karşı karşıya kaldı. Bu da üreticilerimiz için kötü oldu” dedi.

Yorum Yaz